Monday 25 January 2016

The most wonderful superlatives

Ceremoniat on pidetty ja lapiot isketty hiekkaan. Yksi unelma on jälleen toteutumassa.
Jo vuonna 2018 meidän perhe voisi heittää skimbat olalle ja kävellä kotiovelta kypärä päässä kurvailemaan viereiseen laskettelumäkeen. Siis täällä AbuDhabissa. Noin 700m matka 25-50 asteen helteessä riippuen vuodenajasta ei kai ole mahdotonta, kun perillä odottaa saarellemme rakenteilla oleva maailman suurin sisälaskettelukeskus kaikilla herkuilla. Saarelle, joka on käytännössä nostettu meren pohjasta. Tulevassa lumimaailmassa on mahdollisuus mm.kelkkailla,luistella ja vaikkapa lauantai päivän ajanvietteenä ja adrenaliini piikkinä koko perhe voi harrastaa ZORB:ailua, eli sulloutua jättimäiseen muovipalloon ja vieriä rinnettä pitkin alas. Ja sitten kaakaolle. Ja jos luvat on kunnossa,niin paikallisen system bolagetin kautta kotiin rommikaakaolle.

Meitä pääkaupungissa asuvia saattaa imarrella tieto siitä,että MEIDÄN laskettelukeskus tulee olemaan ei vain kaksi kertaa vaan peräti kolme kertaa suurempi kuin Dubaissa, naapuri emiraatissa. Ainakin vähän aikaa, sillä Dubain vuonna 2005 avatussa SkiCenterissä on jo pohdittu suuremman ja hienomman rakentamista.Kilpailu maailman suurimmasta sisälumikokemuksesta ei sinetöidy siis vielä tähän.

Mielenkiintoinen tilanne sinänsä, sillä täällä pelataan superlatiiveilla ja sisälaskettelukeskuksiin liittyen ne ovat jo käytössä. Voitaisiinko jo alkaa keskustelemaan jostain muusta kuin sisälaskettelusta?Mahdollisesti, sillä Omanin rajalla, UAE:n pohjoisimmassa emiraatissa, Ras al-Khaimahissa on todistettavasti nähty lunta ainakin muutamana talvena. Siellä sijaitsee maan korkein vuori, Jabal Jais 1925m, jossa lämpötila voi talvikuukausina laskea jopa -3 asteeseen. Vielä emiraatti hallitus ei ole lyönyt leimoja papereihin, vaikka suunnitelmat matkailukeskuksesta, golf kentästä, varjoliidosta ja  laskettelu rinteestä on jo olemassa. Odotellaan.Täällä kaikki on mahdollista.Emiraattien keskinäiset pikku kisailut pitävät arkkitehdit kekseliäinä ja sijoittajat valppaina.

Enemmän kuin tekolunta,odotan jo toista melontaretkeä luonnonpuisto alueelle,mangrove metsien katveeseen. Viimeksi olimme liikkeellä laskuveden aikaan, joten pystyimme jättämään kajakit hetkeksi hiekkasärkälle ja kahlaamaan kirkkaassa vedessä ihaillen flamingoja,lentokaloja,kilpikonnia,rapuja,meduusoja ja punakettuja keskellä suurkaupunkia. Seuraavalla kerralla tähtäämme nousuveden aikaan, jolloin labyrinttimainen metsikkö antaa auringon suojaa ja paljastaa lisää mielenkiintoisesta eko-systeemistään.

Superlatiiveista puheenollen, menneenä viikonloppuna AbuDhabissa oli tehty havainto maailman suurimmasta kalasta, vaarattomasta planktonin syöjästä eli valashaista. Valashai voi kasvaa jopa 12 metriseksi ja sitä kehutaan kovin rauhalliseksi ja tyyneksi luonteeltaan.Silminnäkijöiden mukaan tämä yksilö oli vain noin 3-4 metrinen, majesteettisen kaunis ja rauhallinen. Luotan asiantuntijoihin sen vaarattomuudesta, mutta en usko että olisin silti ollut valmis kohtaamaan tätä otusta kajakkini vierellä. Edes kuvaus mielessä. Ennen melontaretken alkua oppaamme antoi meille hyödyllisiä turvallisuusohjeita,kuten jos kajakki kaatuu,pysy rauhallisena. Ilman muuta. Juurikin rauhallisena olisin varmasti kohdannut tuon lämpimistä vesistä ja auringosta nautiskelevan lempeän kalasen.
Koska en harmi kyllä saanut kuvaa tuosta ihanuudesta,voit nähdä sen tästä linkistä.

http://www.thenational.ae/uae/whale-shark-seen-swimming-in-abu-dhabi-marina

Maailman korkein rakennus,maailman suurin ostoskeskus,maailman mahtavin ihmisen rakentama palmun muotoinen saari,avaruusmatkailua ja vielä maailman pisin yhtä mittainen, n. 18 tunnin mittainen reittilentoyhteys Dubaista PanamaCityyn on ilmoitettu aloitettavan keväällä 2016.
Lista on loputon ja se on täällä tullut selväksi, että Arabiemiraateilla on kunnianhimoa ja halua saattaa maa maailman parhaimpien joukkoon kaikilla mahdollisilla elämän osa-alueilla. "We want to be among the best countries in the world by 2021." Tässä on agendaa koko kansalle!Nyt panostetaan mm.koulutukseen,terveydenhoitoon,talousasioihin,infrastruktuuriin,julkisiin palveluihin ja turvallisuuteen.Ihailtavaa toimintaa kieltämättä.

Koska sivistystason kohentaminen ja koulutus ovat nyt kovassa kurssissa, on siitäkin mahdollista tehdä suurta ja mahtavaa. Itse Sheikki Mohamed bin Rashid on sanonut, että "The first book a child reads opens the first door in that child's brighter future". Ja näin tapahtuu valtakunnassa.  Vuodesta 2016 julistetaan "lukemisen vuosi" ja siihen liittyy tottakai upea suunnitelma ja kilpailu joka julistettiin alkaneeksi jo viime syyskuussa. Perheitä ja kouluja kannustetaan lukemaan, ei enempää eikä vähempää kuin 50 arabiankielistä kirjaa huhtikuuhun mennessä. Luettavista kirjoista löytyy suosituslista jokaiselle ikäryhmälle ja jokainen luettu kirja merkitään siihen varta vasten suunniteltuun 10 kirjan passikorttiin.Ennen seuraavaan passikorttiin siirtymistä testataan että kaikki passiin merkityt kirjat on oikeasti luettu ja ymmärretty. Kun kaikki viisi korttia on täynnä,on aika kilpailla voitosta oman koulun oppilaiden kesken aina koko valtakunnan tasolle asti. Kilpailun voittajat, parhaat oppilaat,heidän perheensä,opettajat ja koulut palkitaan eri suuruisilla stipendeillä, joihin on varattu yhteensä noin 11 miljoonaa dirhamia, eli vajaa 3 miljoonaa euroa. Jos jotain,niin täällä osataan motivoida.

Kielikurssille siis!


Shukraan lakum w daeaan  (google translate = kiitos ja kuulemiin)

Nina







No comments:

Post a Comment